Hoe werkt een reddingshond

Reddingshonden zijn speciaal opgeleid om een menselijk team te assisteren bij calamiteiten en vermissingszaken. In Nederland zijn de meeste van deze honden initiatief van vrijwilligers. Een hond ruikt zoveel beter dan de mens, dat zijn reukgedeelte in de hersenen wel vier keer zo groot is als dat van ons! Elk mens verliest duizenden kleine stukjes van zijn/haar lichaam elke minuut verlaten dat zijn er ongeveer 40.000 stuks. Dit kan bestaan ​​uit huidcellen, hygiëneproducten, haren, bacteriën, schimmels, parasieten, zweet, hormonen, speeksel, enzymen, enz. Ze zijn uniek voor elk individueel mens. Zelfs huiddeeltjes van identieke tweelingen zijn anders. Honden kunnen deze deeltjes ruiken en onderscheid maken tussen verschillende mensen. Sommige huiddeeltjes zijn lichter en kunnen gemakkelijk worden gedragen door luchtstromen. Anderen zijn zwaarder dan lucht, vallen op de vegetatie of vallen op de grond.

Hiernaast kunnen honden uitstekend zien in het donker. Ook kunnen ze bewegende dingen al vanaf grote afstand zien. Maar het gehoor van de hond is minstens zo indrukwekkend. Het oor kan hogere geluiden, dan dat van ons, opvangen en van verder weg. Hiernaast kan de hond zijn oor naar de richting van het geluid draaien, zodat hij perfect kan uitzoeken waar het vandaan komt. 

In werkmodus gebruikt de reddingshond vooral zijn neus, lees het onderwerp “De neus” om hier meer over te weten te komen.

Bij het slachtoffer leren wij de speurende honden om op locatie te blaffen, wanneer ze iets gevonden hebben. De geleider en buddy kunnen het geluid volgen naar het slachtoffer toe en wordt dan bij aankomst beloond. De buddy helpt op dat moment het slachtoffer

Welke hond is geschikt?
Hoe werkt een reddingshond

De neus van de hond
Signalen van de hond
Luchtstromen
Wat heeft een reddingshond allemaal nodig